RIM & Blackberry *_-

WHOA WHOA

It has been quite a while since I wrote in Malay…bare with me okie dokie? *wink wink*

Tentu korang ada dengar berkenaan pendirian kerajaan terhadap penggunaan Blackberry di negara ini? Selepas beberapa negara Arab mengutarakan pendapat untuk mengharamkan penggunaan telefon keluaran RIM tersebut setelah berpendapat ia berkemungkinan menjadi ancaman keselamatan negara. Jika benar, okay la kami sebagai rakyat bersetuju ia diharamkan. Tapi adakah siasatan terperinci dilakukan sepertimana SKMM laungkan?

Pengumpulan data komunikasi telefon pintar dalam satu pangkalan itu dikhuatiri disalah guna oleh pihak tertentu. Ini disebabkan server Blackberry terletak di luar negara dan Malaysia antara negara yang tidak mempunyai akses kepada data tersebut sekaligus di anggap membawa kebarangkalian tinggi untuk rahsia negara terdedah kepada pihak luar.

Buat masa sekarang, antara negara yang dalam perancangan untuk mengharamkan Blackberry disebabkan masalah keselamatan adalah termasuk UAE dan India.

Now correct me if am wrong here—

  • Issue #1: Kononnya email from Blackberry user boleh mengancam keselamatan negara.
  • Issue #2: Penggunaan Blackberry messenger yang free menggugat pembekal internet yang sedia ada.

Okay okay…first of all understand this. For Blackberry, bila kamu hantar sms atau email, ia akan dihantar ke server mereka di Canada dahulu then baru sampai kat kawan kamu. So, kononnya, pegawai kerajaan dan tok Arab sekalian takut kalau-kalau ada sms atau email yang sensitif membabitkan kerajaan yang boleh disalahgunakan kerana ia akan disimpan di server di luar negara dahulu.

Saya nak tanya, so apa bezanya ngan mobile phone biasa? The same concept applies. Pengguna Maxis yang hantar sms, mms atau email akan pergi ke service provider masing-masing i.e. Maxis dan kemudiannya dihantar ke kawan mereka. So apa yang membezakan Blackberry dan pengguna Maxis, Digi, Celcom semua? Kedudukan geografi? Semua maklumat pengguna atas talian semua di rakamkan cuma bezanya anda pasti server mereka berada didalam negara?

For Blackberry user or mana-mana company yang ‘canggih’, to access mana-mana database VPN diperlukan. Contohnya, company yang saya bekerja sendiri. Kalau ada yang bekerja dari rumah, pihak atasan akan memberi arahan kepada IT team to do the VPN settings. So, kalau tak ada orang dalaman yang diberi kepercayaan membocorkan VPN maka tak ada la rahsia kerajaan atau syarikat terbongkar.

Lagi satu, ada yang berkata sebab penggunaan messenger melalui Blackberry percuma so ini secara tidak langsung menggugat market pembekal internet sedia ada. Aduhaii….cuba la fikir. Ini tak ada kena mengena dengan Blackberry kot?! Ini berbalik kepada issue service provider. Macam-macam smart data plan timbul dari Maxis, Digi, Celcom, Umobile dan apa-apa lagi. Salah RIM kah?

Semua ini tak masuk akal bagi saya dan kalau Blackberry ni dahsyat gila sampaikan menerima dan menghantar email boleh mengancam keselamatan negara, kenapa iphone, smartphones, dan android tak dianggap begitu? Kita sedar tak Nokia 3310, yes saya pun pakai dulu-dulu, itu sekarang orang guna buat jadi bom?!

Kalau takut sangat, apa kata kita hentikan urusan surat-menyurat melalui email? Kita majukan balik Pos Malaysia Berhad. Kita hapuskan semua penggunaan data atas talian, kita balik ke asal usul, tulis guna typewriter takpun tulis je pakai tangan! Kita sekarang hidup dalam dunia tanpa sempadan. Semua tersebut ada orang control kah? Hackers pun ramai…itu tak nak ambil kira? Sedarlah yang semakin kita menghampiri matlamat tersebut, we are breaching every possible security at every nook and crannies.

Tambahan lagi, haramkan pegawai-pegawai atasan kerajaan berhubung maklumat kerajaan dan sulit melalui Blackberry. Guna la sistem tradisional. Black and white. Senang! Takpun dari membazir duit dengan kroni-kroni tak tentu hala, nah cuba negotiate dengan RIM. Manalah tahu dapat server sebijik kat Malaysia? Haha.


Sekian dahulu luahan hati saya di tengah hari ini. *o_O*



Advertisements

1 Comment

Filed under mOi shOutOut

One response to “RIM & Blackberry *_-

  1. To those who asked me what VPN is:

    It is a Virtual Private Network (VPN) that uses a public telecommunication infrastructure, such as the internet to provide remote offices or individual users with secure access to their organisation’s network.

    It encapsulates data transfers between two or more networked devices not on the same private network so as to keep the transferred data private from other devices on one or more intervening local or wide area networks.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s